Miras Dergisi
Image: Blend Images / Walter Zerla / Getty

Sanat Topluluklarımız Öldüğünde Kilise Kaybeder

Hristiyan yazar ve sanatçılar, hem kiliseye hem de dünyaya en iyi şekilde hizmet edebilmek için benzer düşünen yaratıcı kişilerden oluşan topluluklara ihtiyaç duyarlar.

Küçük edebiyat dergilerinin hayatıma girdiği ve ince ama baskın bir etki yarattığı anı hatırlıyorum. Babamla üniversite yıllarımın sonunda aldığım bazı dersler hakkında konuşuyorduk ve kısa süre önce aklıma gelen bir fikri paylaştım: “Bir dergi çıkarmak istiyorum. Yazmayı seven ve fotoğrafçılıkla ilgilenen bazı arkadaşlarımı çalışmalarını yayınlamaları için davet edeceğim. On ya da yirmi kopya basacağım ve ne olacağını göreceğim.”

Şaşırmış bir halde masasının üzerinde duran bordo kapaklı, ince baskılı bir dergiyi işaret etti, derginin üst kısmında Image yazıyordu. Başlığın altında bir açıklama vardı: Sanat. İnanç. Gizem. Bir Hristiyan liberal sanat üniversitesinin öğrenci dekanı olarak, benim yeni yeni dolaşmaya başladığım bu coğrafyayı iyi biliyordu.

Hayatımın yönü o anda kalıcı olarak değişti. Sevdiğim şeyleri ciddiye alan bir dünya buldum: inanç, kitaplar, hayal gücü, kültürün yaratılması ve zanaatın geliştirilmesi. Göğsümde bir ateş yaktı.

Ancak on yıl sonra, bu dünya çatırdıyor ya da en azından sarsılıyor gibi geliyor. Şubat ayında Image, 35 yıllık faaliyetinin ardından mali nedenlerle kapandığını duyurdu ve ardından Mart ayında, gelen destek üzerine sevinçle bu kararından vazgeçti. Diğer küçük dergi ve yayınlar aynı geri dönüşü yapamadı ve Christians in the Visual Arts geçen yıl dağıldığını duyurdu.

Benim bakış açıma göre, bu kapanışlar kilisede sanat ve edebiyata yönelik enerji, yetenek ya da ilgi eksikliğini göstermiyor. Bazı açılardan, Hristiyan toplumunda genellikle vurgulanmayan bir davul ritmiyle yaşayan yazarlar, ressamlar, şairler ve fotoğrafçılar tarafından yönetilen sanat ve inanç hareketi bir kreşendoya doğru yükseliyor gibi görünüyor.

Ancak kurumsal canlılık ve destek eksikliği hissediliyor. Amerikan kilisesinin edebi ve sanatsal ekosistemini sulayan büyük akarsular bir anda kuruyor gibi görünüyor.

Lore Ferguson Wilbert ve Jen Pollock Michel ‘in yayıncılık dünyasına ilişkin çok tartışılan düşüncelerinde görüldüğü gibi, yeni yetişen sanatçılar ve deneyimli yazarlar kendi başlarının çaresine bakmak zorunda bırakılmış hissediyor. Hristiyanlar için yaratıcı toplantıları finanse etmek ve organize etmek genellikle zordur; varlıklarının sürekli olarak gerekçelendirilmesi gerektiğine dair tehlikeli bir his vardır. Günümüzde Hristiyan yazınının bu kadar çok kişisel ve günah çıkarma tarzında olması tesadüf değil; gerçek bir ruhani ve estetik topluluğa sahip olmak için aramızdaki sanatçılardan yükselen sessiz bir çığlık var.

Lozan Hareketi’nin eski editörlerinden olan ve şu anda Christianity Today‘de redaktörlük yapan Sara Kyoungah White, küçük dergilerin bu ihtiyacı karşılayabileceğini, “yükselen ve tanınmış yazarlar ve düşünce liderleri için deneyimsel laboratuvarlar ve topluluk merkezleri” olarak hizmet edebileceğini söylüyor.

White bana, CT’nin Ekstasis (babamla yaptığı konuşmadan çıkan dergi), Foreshadow ve Fathom gibi küçük dergilerde topluluk bulduğunu söyledi. Bu sayfalarda yazmak ona inancını, bu didaktik zamanlarda nadir görülen türden bir nüans ve şiirsellikle keşfetme imkanı vermiş. Kendisi gibi düşünen yaratıcıların eserleriyle etkileşime girebiliyor ve edebi ve kültürel manzaraya Hristiyan merkezli bir mercekle yeniden girebiliyordu. Bu tür topluluklar, Paris salonlarında bir araya gelen Gertrude Stein, Ernest Hemingway, Pablo Picasso, Henri Matisse ve James Joyce gibi sanatsal ve edebi büyükleri çağrıştırıyordu.

Ancak gelişen Hristiyan edebiyat ve sanat topluluklarından faydalanmak için yazar ya da sanatçı olmanız gerekmiyor. Zondervan’ın kıdemli satın alma editörü Paul J. Pastor bir röportajında, “Edebi yayınlar hakkında düşünmenin en iyi yolu, daha geniş bir fikir ekosisteminin parçası olmaktır” dedi.

Pastor, “Herhangi bir ekolojist size bir ekosistemin direncinin ve canlılığının ‘büyük’ adamlar kadar ve bazen onlardan daha fazla ‘küçük’ adamlara bağlı olduğunu söyleyecektir” dedi. “Tıpkı bir ormanda olduğu gibi, bir ekosistemi ayakta tutan ‘kilit taşı türler’ çoğu insan tarafından göz ardı edilen ya da görünmez olan bir canlı türüdür, bu nedenle küçük edebi yayınların temel ve yeri doldurulamaz olabilecek ve ancak ortadan kalktığında meydana gelen daha geniş çaplı çöküşlerle tam olarak görülebilen belirli ve önemli bir katkısı vardır.”

Ancak bu öngörü olmadan, bu tür bir topluluğa kurumsal destek vermek kilisede zor olabilir. Bir edebiyat dergisi yeni iman edenler getirmeyebilir ya da kilisenin ışıklarını açık tutmayabilir. Ölçülebilir, faydacı bir değeri olmayan bir çalışmayı neden mali olarak destekleyelim?

En özlü ifadeyle, bunu kilisede canlı ve güzel bir kültürü teşvik etmek için yapmalıyız. Tanrı insan ruhuna güzelliğe karşı bir açlık yerleştirmiştir ve Tanrı’nın güzelliğe olan ilgisi Sözünde açıkça görülmektedir. Bunu Bezalel’in Kutsalların Kutsalına giyilen cüppelere kırmızı, mor ve mavi iplikle nar dokumak için yaptığı sanatsal çağrıda (Çık. 28:31-35; 35:30-35); Mezmurların ustaca şiirsel yapısında; vahiy ve peygamberliklerin destansı dilinde görürüz.

Hristiyanlar olarak, güzelliğe olan açlığımızı nasıl doyurduğumuzun farkında olmak bizim sorumluluğumuzdur. İyi olana karşı bir tat ve kötülüğün keskin tadına karşı bir nefret geliştiriyor muyuz? Bizi Tanrı’nın dünyadaki garip ve beklenmedik işlerine yönlendiren güzellikten mi yoksa siyasi sloganlar ve kişisel gelişim kitaplarından mı daha çok etkileniyoruz?

Küçük edebiyat dergilerinin gücü, bizi yeni fikirlerle yüzleştirme, damak tadımızı gözden kaçanlara, garip olana, tesadüfi olana, keyifli olana doğru genişletme yetisindedir. Bu hiçbir zaman çok ölçülebilir olmayacaktır, ancak bu onu gereksiz kılmaz. Pastor bana, “‘Küçük’ yazarların ve edebi yayınların katkıları çok büyüktür, ancak etkilerini takip etmek zor olabilir” dedi. “Bir şiir ya da kısa öyküde geliştirilen bir imge ya da fikrin, yıllar sonra belki milyonlarca izleyici için, belki de sadece bir kişinin hayatını kurtarmak için yazacak, resim yapacak, konuşacak ya da heykel yapacak bir okuyucuda nasıl bir şey uyandıracağını bilemezsiniz, kim bilir?”

“Ancak,” diye ekledi, “bu tür sanatçıların ihtiyacı olan şey, böyle bir hareketin ihtiyacı olan şey, her zaman tutkulu ve destekleyici bir izleyici kitlesidir.”

Çığır açan hikaye anlatımı destek ve siper gerektirir. 20. yüzyılın ortalarında bu, “hibeler, misafir sanatçılar, bağlantılar ve akademik pozisyonlar” gibi görünüyordu. Rönesans döneminde ise elitlerin himayesi söz konusuydu. Belki de şimdi, Comment‘in editörü Anne Snyder’in bir röportajında “daha zorlu şeylerle güreşmek gerekiyor: argümanlar, esaslı tartışmalar, gerektiğinde politik olmaktan korkmamak, İsa Yolu’nu seçmenin gerektirdiği zor çağrılar… kültürel cüret ve imago Dei‘den duyulan hazzın bir kombinasyonu” olarak adlandırdığı şeye yer açmak için yeni bir modele ihtiyacımız var.

Bu ürkütücü ve hatta riskli bir teklif gibi görünebilir, ancak Pastor umutlu. “Kesinlikle olağanüstü işler üreten yeni bir nesil var” diyor ve ekliyor: “Bizi destekleyen kuruluşlar kırılgan olsa da, bu her zaman böyle olmuştur.” Pastor’a göre bundan bir asır sonra bizim dönemimiz “Hristiyan edebiyatında bir yenilenme anı olarak hatırlanacak. Ve hepimiz buna katılacağız.”

Yaratma, eğitim ve insan ruhunun derinliklerine yönelme gibi bitmek bilmeyen çalışmalar devam edecek. Ancak bunu, kilisenin iyiliği için imge ile söz, zihin ile ruh arasında köprü kurmakla görevli cesur ve yaratıcı kurumlarla ilerletebiliriz.

İnsanlar güzelliğe olan bu açlıklarını öyle ya da böyle gidereceklerdir. Tanrı’nın halkı olarak ziyafete ev sahipliği yapmalıyız.

Kaynak: Christianity Today

Conor Sweetman

Conor Sweetman Christianity Today'de inovasyon ve işbirliği direktörü ve Ekstasis'in editörüdür.

Yorum Ekle

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bizi takip edin!

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek dergimizle ilgili son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.