Miras Dergisi

Beşikte Uyuyan Bebek ve Kremalı Pasta

Noel (Doğuş) Bayramı’nın çeşitli kültürlere yansıması oldukça farklı olmuştur. Avrupa ve Amerika’da yaşayan Hristiyanların Noeli ile Ortadoğulu Hristiyanların Noeli arasında çok fark vardır.

Batı medeniyetlerinde uzun yıllardan devam eden bayramlardaki tüketim çılgınlığı, Ortadoğu’da oturup yüzünü Batı’ya dönmüş olan ülkemize de peyderpey sirayet ediyor. Noel döneminde Çin’in Batı’da satılması için ürettiği süs eşyaları, oyuncaklar ve muhtelif ürünler Türkiye’de de her yeri kaplıyor. Noel’in anlamının üzerini de kaplayan bu endüstri, Türkiye’de Noel Bayramı’nın anlamını anlatmamızı daha da zorlaştırıyor. Noel endüstrisinin ülkemizdeki yansıması olan Yılbaşı taşkınlıkları ve Yılbaşı’nda Noel’e ait simgelerin kullanılması bayağılığı her geçen sene farklı şekillerde tekrarlanıyor. Nitekim her yıl 31 Aralık gecesi beni arayıp “Noel Bayramın kutlu olsun!” diyen kişilerin sayısı hiç de az değil.

Noel’e hazırlık (Advent) ve Noel döneminde yaşanan geleneklerin özü ve anlamı çok güzeldir. Her hafta yakılan advent mumları, bunlarla ilgili hikâyeler, Paskalya Yumurtası gibi pagan kökenli olduğu tahmin edilen Noel Ağacı’nın bütün aile ile birlikte hazırlanması ve Noel Baba miti aslında çocukların hayal dünyasında bir Noel özlemi yaratmak konusunda faydalıdır. Örneğin bir çocuğun her sene süslenmesine yardım edeceği o güzel ağacı beklemesi, insanlığın kurtarıcıyı beklemesine benziyor. Bütün ailenin bir arada bu güzelliği yaşaması, güzel yemekler yenmesi, gece birlikte kiliseye gidilmesi ve yeni doğan bebeğe “hoş geldin” denmesi çok güzel. Oysa günümüzde çocuklar hangisinin ailesinin süpermarketten aldığı ağacın daha büyük olduğuna, kadınlar ise kilisede kimin daha şık olduğuna önem vermeye başlıyor.

Noel ışıkları güzeldir. Sade, renksiz, eğlencesiz bir hayata Noel Bayramı insanlık, merhamet ve şefkat duyguları katar. Noel Bayramı, az bir zaman dilimi için de olsa hepimizin içindeki çocuğu dışarı çıkarır, yaşamın zorluklarını, endişelerini, gerginliklerini unutturur ve yeni bir havaya sokar.

Noel, hediyeler ve güzel aile yemekleri değil, büyük bir dini bayramdır. Umut içeren bir bayramdır. Noel’in gerçek anlamının gerçeklere doğru bakış açısı ile bakmak, Göksel Lütuflar için şükretmek ve umutlanmak olduğunu da söyleyebiliriz. Öyleyse bu yeni bakış açısını kazanmak için Noel’in derin anlamını keşfedelim.

Bu bayram için birçok şiir, şarkı yazılmıştır. Ancak bu şiirler çoğu zaman bayramımızın gerçek anlamını içermiyor. Eğer Noel’in anlamını keşfetmek istiyorsak, yalnızca düşünerek bunun mümkün olmadığını bilmeliyiz. O halde Noel’in anlamı ne? Allah’ın hepimizi sevdiğini bilmektir. Hepimizi teker teker bireyler olarak sevdiğini bilmektir. O’nun bize olan sevgisi, bizim O’nu sevmemiz ya da birbirimizi sevmemize benzemez. O bizi Allah olarak sever ve Allah’ın sevgisi sonsuzdur, ebedidir. Hayat amacı olmayan, fakir, zavallı, herkesin unuttuğu bir insan, eğer içinde “Allah beni seviyor” gerçeğini yaşatıyorsa, hayatının nasıl aydınlanacağını düşünün!

Bu Kurtarıcı Sevgi, yeni doğan bir bebeğin yoksulluğu ile dünyaya geldi… Kurtarıcı Allah’ın bu eyleminin tüm yönlerini keşfetmeye bir ömür yetmez. Kutsal Yazıların her sayfasında onunla karşılaşıyoruz. İnsan olmasındaki yegâne amaç bizi kurtarmaktır. Sadece bunun için gelmektedir. Bu Noel devresinde hepimiz Kurtarıcı Mesih’i kabul etmeye çağrılıyoruz. O’nun  tarafından yenilenmiş ve arınmış olmaya davet ediliyoruz. Yaşamımızdaki idareyi O’na bırakmak üzere kapımızı açalım. Noel’i yaşamak, İsa’yı kabul etmek ve günün her anında her şeyi yenilemesine izin vermektir. Kurtulma ihtiyacımızın önünden gelen onun merhametli sevgisidir. Onunla yaşamamıza imkân vermek için bizi günahtan ve günahın köleliklerinden kurtarmaya geliyor. Onda her şey sevgidir.

Mutlu Noeller!

Buğra Poyraz

Çevirmen / Yazar

Yorum Ekle

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bizi takip edin!

Sosyal medya hesaplarımızdan bizi takip ederek dergimizle ilgili son güncellemelerden haberdar olabilirsiniz.

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.